2019. január 22. 10:02 - Az 500 legjobb album 2 arca

128. AFI – Sing the Sorrow (2003)

afi.jpg

Dönci

Az AFI jelen lemezének nyitánya kicsit félrevezető. Mert azt várná az ember, hogy a szokásos HC punkot kapja majd, de ahelyett egy csodás konceptlemez alakul ki. Amelyben megvannak a HC punk elemei, de sokkal inkább nyitott a különböző stílusokra, mint a melo-core, az atmoszférikus alternatív vagy a power-pop. Félreértés ne essék, a hangszereké marad továbbra is a főszerep, és hörgések is elő-előkerülnek, de a dalok mégis sokkal nagyobb ívűek (lásd: Bleed Black; Silver and Cold). Ahogy a cím is mutatja, ez a korong arra hivatott, hogy a bánatot, a szenvedést kiénekeljük vele magunkból. És arra tökéletes, mert egy musical is felfűzhető lenne erre a dalcsokorra. Ha annyian hallgatták volna, mint az American Idiotot egy évvel később, lehet, hogy ez is megihleti a Broadwayt.

Ha csak egy számra van időd: Death of Seasons

Lepa

Tegnaphoz hasonlóan ma is sötét a hangulat, és ma is hárombetűs rövidítés a zenekar neve – csak amíg a NIN inkább a teljes nevét, addig az AFI a rövidített nevét használja (amúgy A Fire Inside a „kibontott” változat). Viszont a sötét, borongós dallamvilág sokkal befogadhatóbb és fülbemászóbb módon van tálalva, és a műfaj is más: ez a zenekar punkkal kezdte a pályafutását, ennél a lemeznél pedig éppen keveredtek a kezdeti punk és hardcore hatások a dark new wave, a hard rock, a softcore és a későbbi, kicsit lassabb és visszafogottabb, de még mindig nagyon „dark” emo-core-ral. Szerintem ez a zenekar legkreatívabb (és legjobb) lemeze, mert tökéletes arányban áll minden hatás, és emiatt változatos, mégis nagyon egységes. A külsőségektől tekintsünk el (szörnyen néztek ki ekkoriban), valamint a néha kicsit erőltetettnek ható vér-halál-sötétség tematikától: adjuk át magunkat a csodás refrének (Bleed Black; Silver and Cold; Girl’s Not Grey; This Celluloid Dream) és a sordó lendület varázsának. Egy zseniálisan összerakott „borús pop” album rejtőzik a rockos-zúzós külsőségek mögött. Legnagyobb és legismertebb slágere a Girl’s Not Grey, érdemes ismerni, de talán a Bleed Black arcát be mutatja a zenekarnak.

Ha csak egy számra van időd: Bleed Black

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1814579582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása