2019. február 03. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

116. The Clash – Combat Rock (1982)

the_clash-combat_rock_400x400.jpg

Dönci

Sokak számára referencia, még többeknek legenda, de ami biztos, hogy egy megkerülhetetlen zenekarról van szó. Ennek a korongnak meg, ha csak a két húzóslágert, a Should I Stay or Should I Go és a Rock the Casbah című dalokat tartalmazná, akkor is ennyire elöl kéne szerepelnie. De persze más is van rajta, például a dühös Know Your Rights vagy a karibi hangulatokat idéző Car Jamming. És akkor még csak az első 4 dalról esett szó. A leginkább hangulatában varázslatos ez a lemez, mert gyakorlatilag úgy kínál egységességet, hogy megtalálható rajta minden, amibe az együttes valaha belekóstolt. A funkytól a világzenéig, a punktól a reggae-ig. Érdemes rászánni az időt.

Ha csak egy számra van időd: Rock the Casbah

Lepa

A klasszikus felállású Clash, de voltaképp a Clash utolsó stúdióalbumáról beszélünk (mivel az egyedül Joe Strummert megtartó legutolsó lemez, a Cut the Crap végül letagadtatott és kitagadtatott a zenekar életművéből, Joe bácsi nagyon megbánta). Ezen az albumon már leginkább a dub, a diszkó és a világzenei hatások érdekelték a bandát, így nyoma sincs a kezdeti albumok dühének és vadságának. A legismertebb sláger egyértelműen a Should I Stay or Should I Go, de kevesen tudják, hogy igazából csak a 90-es években, a megjelenése után tíz évvel futott be (nekem meg is van egy akkori kiadású kislemezen), amikor is Mick Jones eladta egy Levi’s-reklámnak. Klipes nóta még a Rock the Casbah is, de mindenképpen a zenekar nagy klasszikusai közé tartozik a Straight to Hell, valamint a még mindig nagyon társadalomkritikus, rendszerellenes és politizálós Know Your Rights is. Utóbbinak a szövege is kiemelkedő, és a monoton zeneisége is kiváló, így talán jobban is szeretem a fent említett daloknál.

Ha csak egy számra van időd: Know Your Rights

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6914594784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása