2019. február 05. 17:39 - Az 500 legjobb album 2 arca

114. Kiscsillag – Greatest Hits Vol. 01. (2006)

kiscsillag.jpg

Dönci

Az első Kiscsillag-lemezt akkor adták ki, amikor még működött a Kispál, viszont már nem adott ki lemezt. Ezért mindenkinek olyan érzése volt, hogy ez olyan, mint egy nyersebb Kispál, ahol a gitárok nem olyan kiemelkedők. Viszont nagyon működtek a dalok akkor is, most is. Az Állnak a férfiak az egyik legigazabb dal a férfi agyak működéséről, az ondó-trilógia (ahogy én hívom A MOL-kútnál, a Jávor Pál és a Feketemosó című dalokat) szintén nagyon erős, de Rátgéber énekétől eltekintve nem nagyon lehet gyenge pontot találni a lemezen. Bräutigam még mindig érzi a beatet, Lecsó és Lovasi tök jól kiegészítik egymást, Ózdi pedig hangulatos basszusokat (és néha dalokat is) hoz. A Ha én lennék című felvételben a kedvenc legalább kétértelmű sorom az, amikor az egyszerű igazságok boltjáról beszél (ami egyébként Lovasi webshopjának elég ügyes neve), és azt mondja, hogy „és te eladó lennél benne”. Szép szójáték. A Kockacukorról meg mindig a Hairből az a jelenet jut eszembe, amikor az LSD-t osztják „kockacukor” alakban egy cowboykalapból, és Bergernek már nem jut. Szóval én azt a dalt LSD-ként értelmezem, mert másképp nem tudok jelentést varázsolni a refrén mögé. De sok szónak is egy a vége: aki bírja a beatzenét, akinek szívügye az alter, vagy aki csak egy jó élményt akar, hallgassa végig az albumot.

Ha csak egy számra van időd: Itt valahol

Lepa

Lovasi András ezzel az új zenekarral robbant be újra a Kispál és a Borz haldoklása idején, és ami a legszembetűnőbb volt abban az időben, az az, hogy mekkora lelkesedéssel vetette bele magát: látszott, hogy ráfért már a változás. Az album magán viseli a debütáló albumok egyik fő sajátosságát, azaz nincs rajta töltelékszám – érződik, hogy minden dalt komolyan gondoltak és nagyon átgondoltan írtak meg. Tele van slágerekkel a lemez: a leghíresebb Kockacukor mellett ott van például a Ha én lennék (mindkét verziója), a Menetszél, a Feketemosó, a Jávor Pál, a Hú de sötét és még sorolhatnám. De vicces például a Russian in the School önironikus szövege és A Mol-kútnál abszurduma is, csak az utóbbi másképp: egy nagyon súlyos és alpári szöveg egy elég furcsa eseményről, másvalaki szemszögéből. Láttam élőben is a zenekart ebben a korszakban, élőben is ütött minden szám. Időtálló, tartósan kellemes hallgatnivaló a lemez.

Ha csak egy számra van időd: Ha én lennék (lelkes verzió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2314609870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása