2019. február 18. 23:59 - Az 500 legjobb album 2 arca

101. David Bowie – Earthling (1996)

earthling.jpg

Lepa

Ezt az albumot végigkíséri egy elég furcsa zenei recept: gyors, pörgős, kicsit drum 'n’ bass-es dobgépalap, valamint viszonylag kemény, hard rockos, torzított gitárhangzás, ufóhangzású effektek és odacsapós basszusok. Az egész (természetesen Bowie jellegzetes énekhangjával és fura dallamaival kiegészülve) olyan egyedi egyveleget ad, ami elsőre felismerhető. Akinek az első két szám nem jön be, annak a többi se fog, de inkább fordítva mondom: hallgassuk meg szépen a lemez elejét, és szépen rá fogunk jönni, hogy a többi részét is érdemes. (Persze jó szám a vicces című, klipes I’m Afraid of Americans is, de nekem az album nyitása jobban üt.)

Ha csak egy számra van időd: Looking for Satellites

Dönci

Ez egy méltánytalanul alulértékelt Bowie-lemez. A mester pedig már az Outside című, korábban tárgyalt korongon is bebizonyította, hogy 50 felé is képes stílust váltani, megújulni és frissnek maradni, viszont itt az indusztriális és disszonáns hangokból teremtett olyan harmóniákat, amiket bárki megirigyelhetne. Az elektronikával úgy bánik, ahogy csak kevesen, ezért is van az, hogy bár bő 20 év eltelt a lemez készítése óta, mégis frissnek és korszerűnek hat a mai napig. A Little Wonderben hallható nyitó effekt már elárulja, hogy milyen messzire kerültünk a '70-es évek glam rockjától. A monotónia és a szövegismétlés mantrái is visszaköszönnek stíluselemként, de ezzel mégsem válik unalmassá egyik dalszerkezet sem, sokkal inkább szuggesztív lesz. Nem véletlen, hogy Trent Reznor, az indusztriális metal atyaúristene remixet is készített az I'm Afraid of Americanshez, és még a klipjében is szerepel. Ugyanakkor egy számot nagyon nehéz kiemelni, hiszen a gyakorlatilag hibátlan az album. Nem lehet elmenni a Little Wonder üteme, a Battle for Britain (The Letter) kiállása, a Seven Years in Tibet fúvósai és a refrénben megjelenő gitárjai, a Dead Man Walking táncolható drum 'n' bass-alapjai, a Telling Lies szövege vagy a The Last Thing You Should Do hipnotikussága mellett. Tehát ismét azt javaslom, pörögjön végig a teljes lemez, mert David bácsira nem szabad sajnálni az időt.

Ha csak egy számra van időd: Dead Man Walking

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr314633620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása