2019. február 20. 20:03 - Az 500 legjobb album 2 arca

99. Marilyn Manson – Antichrist Superstar (1996)

anti_1.jpg

Lepa

Hűséges követőink párszor már találkoztak a csúnya fejű művész úrral – ezúttal a második stúdióalbumot hallhatjuk tőle, azaz egy elég régi kiadványt. Ennek megfelelően jó vad, nyers (és néha elég kásás hangzású) a zene, manapság már a koncertfelvételek hangzása is jobb szokott lenni (de az is tény, hogy például az ének direkt van széteffektezve és agyontorzítva). Alapjában véve sok okosat nem lehet elmondani a lemezről: annak fog leginkább tetszeni, aki szereti az előadó (korai) munkásságát, azok pedig, akik nem annyira, azok ezzel az élő albummal se valószínű, hogy megszeretik. Amúgy a The Beautiful People sodrása, a Cryptorchid újhullámos felhangjai és a Mister Superstar szépen épülő, mégis monoton íve az, ami az ismerkedőknek a legjobban bejöhet.

Ha csak egy számra van időd: Mister Superstar 

Dönci

Na, az antikrisztusos lemez aztán mindenféle szempontból legendásnak mondható. Nem csupán azért, amekkora port kavart, hanem mert a készítése közben nem csak a mindenféle szerekkel kísérleteztek az alkotók, sőt, alvásmegvonással is, amiből a hallható förtelmek netovábbjai jöttek ki. Kétségkívül nem mindenkinek lesz kedvence ez a korong, de nem lehet nem elismerni azt a munkát, ami emögött van. A sok széttorzított ének, a gyomorforgató költői képek, a mocskos társadalomkritika (avagy mocskostársadalom-kritika) és az egyébként durván energikus és súlyos zeneiség elkerülhetetlenül maga alá gyűri a hallatót. Már a nyitányban szereplő „I wasn't born with enough middle fingers” sor mindent elmond, amit el lehet. Trent Reznor producerként is kitűnő munkát végzett, az biztos. A konceptlemez mivolta amúgy (a visszatérő szövegrészek miatt is) egyértelmű, amire a borító egyébként ráerősít, főleg a hajtogatás során kirajzolódó szavakkal. Akármennyire is rengeteg kedvencem van innen (Irresponsible Hate Anthem; Torniquet; Crytochid; Antichrist Superstar; The Reflecting God; Man That You Fear), muszáj lesz a The Beautiful People-t választani, hiszen az olyan reprezentatív sláger, amit mindenkinek ismernie kell az életműből.

Ha csak egy számra van időd: The Beautiful People

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr10014639870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása