2019. február 22. 05:44 - Az 500 legjobb album 2 arca

98. Operation Ivy – Energy (1989)

ivy.jpg

Dönci

Nagy hivatkozási alap ez az amerikai punkoknak. Ha vesszük a fáradságot, és elkezdjük hallgatni, akkor az első két dal után rájövünk, hogy miért. Azért mert egyszerre jelenik meg a nyers energia, a fröcsögős ének és a dallamos gitárszólók, mindezt pedig úgy csinálják, hogy nem lépik át a 3 percet (sokszor a 2-t is alig érik el). A ska-hatások itt is megfigyelhetők, és nem idegenkednek a kántálható, tömeggel üvöltethető refrénektől sem, amik tökéletesen megízesítik a korongot. Teljesen egyértelmű egyébként, hogy a The Clash volt a leginkább hatással az Operation Ivy hangzásvilágára, viszont sosem szégyen klasszikusokhoz nyúlni, amennyiben nem másolja őket az ember. Itt pedig szó sincs másolásról. A választottam egy olyan lesz, ami talán azoknak is meghozza a kedvét a hallgatáshoz, akik nem annyira barátai a punknak.

Ha csak egy számra van időd: Bad Town

Lepa

Tényleg nem áll szándékomban a „legendás” és a „meghatározó” szavakat kiüresedetté tenni a túlzott használatukkal, de mégiscsak egy legendás zenekar meghatározó albumát hallhatjuk ma. Az Operation Ivyról azért hallottak kevesen, mert igencsak rövid életű, késő 80-as banda volt egy nagylemezzel (ezzel) és pár kislemezzel. Viszont szétturnézták közben az agyukat, és nem mellesleg elültették a kaliforniai pop-ska-punk hullám underground magját, amiből aztán olyan zenekarok nőttek ki, mint a Green Day (akik évtizedekig játszották koncertjeiken erről a lemezről a Knowledge c. számot tiszteletadásként). Illetve nem mellesleg a Rancid is az Op. Ivy utódzenekara, ugyanis a rancides Tim Armstrong és a basszgitár-legenda Matt Freeman is nyomta benne, ki is hallhatjuk őket rendesen. Csodás nótákkal van tele az album, abszolút kedvencem a Sound System c. skanóta és a Take Warning reggae-je, de pl. a Bombshell, a Unity, az Armstrong-mestermű Bad Town vagy a One of These Days-re keresztelt These Boots Are Made for Walking-feldolgozás is zseniális. Mivel mindegyik szám tök rövid, hallgassa csak végig mindenki ezt az alapvető albumot.

Ha csak egy számra van időd: Sound System

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9114642348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása