2019. február 28. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

91. The Cure – The Top (1984)

the_cure-the_top_400x400.jpg

Lepa

Egy kevésbé popos, kicsit nehezebben befogadható Cure-albumról beszélünk, amely ennek ellenére nagyon meghálálja magát, ha vesszük a fáradságot a többszöri meghallgatására. Nekem például megvan lemezen, és elég gyakran pörgött a lemezjászón egy időben. A hangzás sokszor kaotikus, a számszerkezetek szintén, szóval tényleg szokni kell pár nótát – ugyanakkor a The Caterpillar egy elsőre is igazán ütő sláger, az előtte lévő Dressing Up a maga kis fuvolaszólamával és visszafogottságával egy igazi gyöngyszem az egész életműben (csak kicsit hirtelen ér véget). A vadabb számok kedvelői pedig az energikus Give Me Ittel vagy a nyitószámmal próbálkozzanak. Nem a zenekar történetének csúcspontja az album, de ennek ellenére egy értékes darab lehet a gyűjteményünkben.

Ha csak egy számra van időd: Dressing Up

Dönci

Mindig vicces, amikor valamire azt mondják, hogy az olyan cure-os. A zenekarnak ugyanis a '80-as években gyakorlatilag lemezenként változott a stílusa. 1984-re jutottak el odáig, hogy Robert Smith is annyi mindent bevitt a szervezetébe, hogy a szövegek kezdtek inkább szimbolikus jelentéssel bírni, és kevéssé voltak közérthetők, zeneileg viszont annyira megfoghatatlanul zseniális és egységesen szétszórt (igen, ez egy paradoxon), hogy az fület gyönyörködtet. A keményebb vonalas dalok közül is van egy-kettő (Shake Dog Shake; Give Me It; Piggy in the Mirror), de rengeteg fúvós és csilingelő hangzású (jobb szó híján) világzenei szám is előfordul (The Birdmad Girl; Dressing Up; The Caterpillar). Szóval biztosan mindenki talál majd közte olyat, ami megfelel az ízlésének. Amennyiben eleve el tudják viselni Smith bácsi nyávogását (de aki nem, az meg tanulja meg!). :)

Ha csak egy számra van időd: The Birdmad Girl

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8114654359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az 500 legjobb album 2 arca 2019.03.04. 14:01:14

Igen, szegény Andy Anderson is eltávozott közülünk. :(

Lesz még előrébb Cure-lemez, de poénokat nem lövünk le. :)
süti beállítások módosítása