2019. március 03. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

88. Leonard Cohen – Live in Dublin (2014)

leonard_cohen-live_in_dublin_400x400.jpg

Dönci

Ha van olyan előadó, akinél igaz a „minél több, annál jobb” mondás, akkor az biztosan Leonard Cohen. Az Old Ideas című lemezének turnéanyagát megörökítő, 3 órás Live in Dublin nemcsak tökéletes összefoglalót ad az életműből, de csodálatos áthangszerelésekkel és szólókkal tarkítja a stúdióanyagok megszokott dallamait. Az sem zavaró, hogy elég nagy százalékban egyezik a setlist a Live in London anyagával. Nem nagyon tudok mit írni, egyrészt mert az elfogultságom miatt gyakorlatilag az összes dalról litániát zengenék, másrészt pedig azért, mert amikor egy ilyen hang megszólal, akkor majdnem teljesen mindegy, milyen zene van a háttérben, harmadrészt meg mert itt tényleg hibátlanok a muzsikusok, és hallatszik mindenkin, hogy szívügye ezeket a költeményeket eljuttatni a közönséghez. Az pedig, hogy Cohen több ízben is bemutatja a tagokat, szintén azt mutatja, hogy mennyi tisztelettel és szeretettel viseltetett a zenekara iránt. (Arról nem is beszélve, hogy a szerzőtárs, Sharon Robinson és a Webb nővérek is kapnak egy-egy saját dalt.) Magunkat meg természetesen nehéz helyzetbe hoztuk, hiszen 30 számból nyilván nehezebb egyet kiemelni, mint mondjuk 10-ből, úgyhogy ha lehetne, azt mondanám, hogy az első CD-ről hallgassuk meg a Lover, Lover, Lover című felvételt, a másodikról a Waiting for the Miracle-t, a harmadikról pedig a Going Home-ot.

Ha csak egy számra van időd: Going Home

Lepa

Kedves kitartó olvasóinkat és elsősorban olvasó-hallgatóinkat meg kell dicsérnem, ha velünk tartanak a mai kalandra is – nem mintha nehéz hallgatnivaló lenne Leonard Cohen eme koncertalbuma (vagy bármelyik albuma), de a hossza miatt azért mégis kihívást jelent, ugyanis 3 órás. Mondhatnám itt persze az elcsépelt frázisokat, hogy „minden pillanata megéri”, de ha nem is, azért tényleg hihetetlen, hogy egy háromórás koncerten nincsenek töltelékek vagy annak hangzó számok, és sok esetben még jobb is a dalok hangszerelése, mint eredetiben. A hangzás is tökéletes, minden kis apró hangocska kihallatszik, teljesen stúdióminőségű a felvétel. A mindeki által ismert Cohen-slágerek (Hallelujah; So Long, Marianne) mellett felbukkannak a kései korszakainak nótái is, ezek közül egyik nagy kedvencem a csodás női vokalistákkal tarkított Come Healing – de azt majd annál az albumnál belinkelem, hehe.)

Ha csak egy számra van időd: Waiting for the Miracle

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1814654397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása