2019. március 30. 07:00 - Az 500 legjobb album 2 arca

61. Vampire Weekend – Contra (2010)

vampire_weekend-contra_400x400.jpg

Lepa

A Vampire Weekend nagy kedvencem, és talán már említettem is, hogy azért, mert egy mindent átitató, őszintének tűnő jókedv árad a számaikból. Márpedig olyan nehéz manapság (pláne az indie/alter vonalon) igényes és jó vidám zenét találni, ami mégse nyálas egy pillanatig se. Szeretem én persze a szomorút meg néha a depiset is, de azért kell néha egy-egy „gyerekbarát” zenekar is a gyűjteményünkbe. A néha fejhangra felugró, kicsit jódlira hajazó énekstílus mindig megmosolyogtat. A kezdő három szám egyből mesterhármas, jó szívvel tudom bárkinek ajánlani bármelyiket. De ami igazán jó ebben a második VW-albumban (te jó ég, ugyanaz a rövidítésük, mint a Volkswagennek!), az pont az, hogy végig nem ül le, a vége felé a Giving Up the Gun is hozza például a legjobb számok színvonalát. Kocsiba be, ablakot le (ha jó az idő), és nyomassátok a Contrát! (Fun fact: „természetesen” a Vámpírhétvége is magyar kötődésű zenekar, az énekes Ezra Koenig felmenői magyar-román zsidó emigránsok. Fun fact 2: A dal c. tévés tehetségkutatóból kizártak idén egy Petruska nevű versenyzőt, mert Help Me Out of Here c. számával állítólag plagizálta az általam ajánlott számot. Mindenki döntse el magának, hogy így van-e.)

Ha csak egy számra van időd: White Sky

Dönci

A Vampire Weekend mindig egy egészen furcsa irányzatot képviselt számomra. Egyrészt van egy semmihez sem hasonlító, mégis mindenhonnan merítő zeneiségük, másrészt a szövegeik értelmezése a legtöbbször nekem biztosan fejtörést okoz. Ugyanakkor mégsem tudom nem szeretni őket, mert annyira valószerűtlen az egész, amit a fülembe tolnak. Elég a Horchata xilofonját (vagy mijét) vagy a White Sky prüntyögését meghallgatni. De említehetném a California English hadarását vagy a Giving Up the Gun elképesztően fergeteges lüktetését is. Ha másért nem, azért is megéri odafigyelni a legutóbb említett dalra, mert nagyon vicces klipje van, az örökké kiváló Jake Gyllenhaallal. De persze 36 percet rászánni a korongra nem nagy eresztés, szóval inkább haladjunk sorjában. :)

Ha csak egy számra van időd: Giving Up the Gun

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4114716387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása