2019. április 12. 00:48 - Az 500 legjobb album 2 arca

48. Tankcsapda – A legjobb méreg (1992)

tankcsapda-a_legjobb_mereg_400x400.jpg

Dönci

2 személyes vonatkozással kezdem: 1. annak idején 1995-ben egyszerre ismertem meg Az ember tervez és A legjobb méreg című lemezeket, és onnantól kezdve 2 éven át csak Tankcsapdát hallgattam; 2. valaki egyszer azt mondta nekem erről a lemezről, hogy azért jó, mert minden szám vagy arról szól, hogy milyen szar az élet, vagy arról, hogy a lírai én megdugott egy nőt. Ez a valaki nem járt messze az igazságtól. Elképesztő egyébként, hogy mennyire időtálló korong lett ez. Valószínűleg az alkotók sem gondolták, hogy ez lesz a sorsa. Egy biztos: itt már a metalba hajló gitározás elegyedik a punkos lendülettel, ahol a szövegek nagyon illeszkednek a zenei alapok hangulatához. Azt meg, hogy minden számba kell legalább egy „yo”, a mai napig nem tudom mire vélni, de ha ivós játékot rendeznénk, ahol minden „yo” egy felest ér, valószínűleg 15 perc alatt sakálrészeg lenne mindenki. :) De a lényeg: ha valaki sosem hallotta még egyben a korongot, akkor nagy bátorsággal tegye fel magának, és szörnyülködjön azon, hogy 2019-ben is aktuális. A mai napon újrahallgatva (az alapműveltséghez tartozó címadót leszámítva) a Fekszem a földön és a Nem ismerek rád fogott meg legjobban, így majd ezek közül választok.

Ha csak egy számra van időd: Nem ismerek rád

Lepa

Az egyik alapvető, meghatározó Tankcsapda-album ez, tinikorom egyik gyöngyszeme. Igaz, azóta szofisztikálódtak a srácok zeneileg és szövegileg is, hiszen itt még nem minden dalszöveg üti meg az elvárt szintet (Az enyém vagy pl. bárki által íródhatott volna), de az a lendület és sallangmentesség, ami a kezdeti Tankcsapdát jellemezte, ezen a lemezen érhető leginkább tetten. A tempó sokszor még punkos, de a riffek már itt is kegyetlenül megfognak. Mondanom sem kell, A legjobb méreg c. szám a csúcsnóta, hiszen azt ismeri boldog-boldogtalan, és sokkal igényesebb, kidolgozottabb, mint némelyik „megbúvó” nóta – ugyanakkor nem egyslágeres nagylemez ez: a Nem hagylak el, a Legyen az ördögé, a Gyűrd össze a lepedőt mind-mind klasszikus. Arról nem is beszélve, hogy mennyire hangulatos már a Tudok egy munkát közepén, amikor csak basszusgitár, dob és a jellegzetes Lukács-ének szól! Feltételezem, hogy mindenki tudja már, mi a legjobb méreg, ezért egy másik nótát emelnék ki.

Ha csak egy számra van időd: Nem hagylak el

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3114749567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása