2019. május 04. 00:26 - Az 500 legjobb album 2 arca

26. Tori Amos – Little Earthquakes (1992)

tori_2.jpg

Dönci

Érdekes, hogy ez a két lemez egymást követi, mert volt egy időszak az életemben, amikor hónapokon át csak Deftones- és Tori Amos-albumok pörögtek a lejátszómban. Az biztos, hogy az énekes-dalszerzői vonalon kevés ennyire erős debütáló lemez van. Meg az is biztos, hogy lehet azzal vitatkozni, hogy debütáló lemez-e, hiszen ott volt a feledhető Y Kant Tori Read című próbálkozás is. És azzal is lehet vitatkozni, hogy nem is úgy hangzik, mint egy énekes-dalszerzői lemez (ami igaz is, hiszen teljesen meg vannak hangszerelve és kórusosítva a dalok). Gyakorlatilag minden szám sláger (még a megrázó Me and the Gun a capellája is, amely arról szól, hogyan erőszakolták meg Torit). Nehéz választani, de a Precious Things című felvételt mindenkinek ismernie kell.

Ha csak egy számra van időd: Precious Things

Lepa

Csendesebb vizekre evezünk: a listánkon többször is felbukkanó Tori Amos első és máig egyik legnépszerűbb albumáról van ma szó. Már ezen a debütáló lemezen is megmutatkozik az őstehetség minden jele: érdekes számszerkezetek és dallamvezetések, csodás énekhang, eredeti ötletek és megoldások. A legtöbb nóta, leszámítva a Me and a Gun c. a capella nótát, egy zongorával is eljátszható (már annak, aki tud zongorázni, ugyebár); viszont nagyon szépen egészítik ki a szimfonikus hangszerek a hangzást. Elmerülősebb zenéről lévén szó, én itt is egy komolyabb ismerkedés javasolnék mindenkinek, akinek van ideje. Rohanó társadalmunk rabjai pedig hallgassák meg az egyik kedvenc Amos-slágeremet, vagy a csodás záró, címadó opuszt.

Ha csak egy számra van időd: Silent All These Years

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://500legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr4614801518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása